![]() | EVOCACIONS I EVOLUCIÓ DE FRAGA. A partir de l’anàlisi d’una o dos fotografies, bàsicament d’època, en la qual cadascú pot percebre diferents records a l’observar-la, introduiré un moment històric que es va viure a la nostra ciutat, col·laborant d’eixa manera en la difusió del seu passat. Espero que desperte en vosaltres interès, curiositat i, sobretot, us xoque. Paco Tejero Costa |
Cuando los personajes formaban parte de una escena el diseñador incluía una inscripción con el letrero identicativo del personaje para explicar mejor el mensaje iconográco y evitar confusiones. Este último acto material corría a cargo de los lapicistas (8), los cuales no solían saber leer y trasladaban los escritos de unas plantillas que les entregaban los artistas.
Quan los personatges formaven part d'una escena, el dissenyador incloïa una inscripció amb el rètol identicatiu del personatge per a explicar millor el missatge iconogràc i evitar confusions. Est últim acte material estava a càrrec dels lapicistes, los quals no solien saber llegir - a més estaven en llatí- i transferien los escrits d'unes plantilles que lis entregaven los artistes.
...– En ella s'establia que els cementiris havien de ser eixecats fora de poblat, en paratges ventilats i terrenys les característiques dels quals facilitessen la degradació de la matèria, sense possibilitat de contactar amb les capes freàtiques. L'examen seria establert per metges acreditats....
...– En ella se establecía que los cementerios habían de ser levantados fuera de poblado, en parajes ventilados y terrenos cuyas características facilitasen la degradación de la materia, sin posibilidad de efectuar contacto con las capas freáticas. El examen sería establecido por médicos acreditados...
...– En ella se establecía que los cementerios habían de ser levantados fuera de poblado, en parajes ventilados y terrenos cuyas características facilitasen la degradación de la materia, sin posibilidad de efectuar contacto con las capas freáticas. El examen sería establecido por médicos acreditados...
“...– Haig de confessar que al meu cap tenia la convicció que estaven ocupades per Santa Anna (patrona de Fraga) i Sant Pere (al qual està dedicat lo temple). Comentant-ho entre el cercle d'amistats unides per l'interès de la Història de Fraga, les respostes van ser d'allò més variat: que si Sant Pere i San Miquel, que Sant Pere i Sant Pau,
“...– I per als petits, què tal si lis preparéssem unes llesques de pa amb vi i sucre? En sentir pa i vi va demanar intervindre el reverend Thomás: - Com a representant de Déu a la Terra, considero que acostumar des de petits a prendre com a aliment lo Cos i la Sang de Nostre Senyor Jesuchrist serà bo per a la Santa Mare Església. A més, podria intercedir davant Mossèn Domingo perquè el seu forn mos facilités a bon preu els pans...”
"...Tot està a la vista i alhora amagat. Descobreix estos misteris i admiraràs la ciutat amb ulls nous quan les pedres te revelen los seus secrets. Acompanya'm estimat lector en est viatge per la realitat i la fantasia pel passat a través de Rimes i Llegendes..."
“...així los fragatins podem conèixer, recordar i valorar un dels beneficis més grans que van millorar la vida dels nostres avantpassats recents: l'arribada de l'aigua als domicilis sense necessitat d'anar a recollir-la al riu com havien vingut fent los seus habitants, especialment les dones, des de temps immemorial..”
"...La societat fragatina no va defallir i eix mateix any es va formar una Comissió Pro-reconstrucció del pont, constituïda exclusivament per persones emprenedores de la societat civil que van aportar una important quantitat de diners i la van posar a la disposició de l'Ajuntament per a poder disposar de liquiditat i així fer front a la quantitat que havia d'aportar mentre no ho recaptés via imposats..."
“...La popularització dels vehicles propulsats a motor entre una burgesia àvida de viatjar, així com modern mitjà de transport comercial i col·lectiu de passatgers va demostrar la inadaptació de la xarxa de camins existents a Espanya a les noves exigències de circulació...”
“...Este puente ya no fue arrastrado por ninguna riada. En 1938, en plena Guerra Civil, fue destruido para evitar el paso de las tropas llamadas nacionales. De nuevo la incomunicación. Puentes provisionales, de pontones, de tablas sobre las ruinas del de hierro, fueron remedios...”
“...La visió parcial del Centre Històric de Fraga des de l'extrem occidental de l'altura de Santa Anna, amb el pont al fons ha estat una constant en fotos i postals d'època i gràcies a això podem presentar, a manera de reportatge gràfic, una comparativa històrica de l'evolució d'esta part de la ciutat....”
“...Les parets de l'Hort van ser derruïdes i, un camí net lo solar, es va obrir a tots els fragatins, cedint-li a l'organització Educació i Descans el seu funcionament com a camp d'esports i, gràcies a la construcció d'una petita pista, l'organització de balls i espectacles públics d'estiu. Des d'aquell moment la denominació LA PISTA anirà guanyant adeptes entre la societat fragatina...”
“...moltes famílies acomodades van construir allí un edifici de diversos pisos, on als baixos es van instal·lar comerços, al primer pis la seua residència i els superiors destinats per a albergar altres famílies en règim de lloguer. Tampoc va ser estrany la ubicació de despatxos i consultes mèdiques. Ràpidament esta zona es va convertir en una dels punts de major densitat urbana de Fraga ...”
“...En data 12 d'agost de 1951 la Corporació municipal va acordar donar suport a aquesta iniciativa que “evitaría muchísimas molestias al vecindario, que tiene que desplazarse al Barrio de las Afueras, muy poblado y de muchísima importancia, y desde dicho lugar a la Ciudad...”
...Localitzada una d'eixes joves (1) que apareixen en primer pla i consultada al respecte, em va respondre: "Ai xiquet !, d'això fa molts anys i no me'n recordo de res. Sol que un camí va vindre el Governador i mos van fer vestir de fragatines. Ah, i mos van portar a dinar a l'hotel, però vestides de diumenge!!!
...Desconeixem quin va ser el motiu per a que a l'estiu de 1957 decidísquès captar eixa bella panoràmica, però sí que podem afirmar que, gràcies a eixa iniciativa, tenim a la nostra disposició un document gràfic comparatiu del canvi que ha tingut la part esquerra de la ribera del riu Cinca al seu pas per Fraga...
...el cinematògraf va generar a Fraga la competència entre dos sales, el Salón Galícia i la Sala Teatro Victoria, conegudes popularment com “Brunito” i “de Durán” respectivament. A les dos, a més de projecció de cinema es feien sessions de ball, ja que les butaques de platea eren movibles.
L'expansió de la xarxa telefònica és una de les més grans fites de la història de la modernització de la societat espanyola. La data clau és 1924, quan la recentment creada Companyia Telefònica Nacional d'Espanya, sota els auspicis de el Govern de Primo de Rivera, va unificar les diverses concessions que fins en aquell moment havien vingut operant
He de admetre que no havia sentit parlar d'eixa finca fins que em va parlar d'ella l'amic Ramón Mesalles, gran coneixedor del terme de Fraga. Amb una anècdota contada per sa jaia Cota me la va relacionar amb la fil·loxera. Si ja l'existència a Fraga d'aquell model agrari va despertar una gran curiositat, lo segon me va estimular a investigar aquell intent de nova explotació agrícola a finals del segle XIX, que a bon segur, si hagués tingut èxit, l'economia de Fraga hauria set diferent.
El descobriment arqueològic d'un pou de gel al Cegonyer, me suggereix donar a conèixer la primera gran reforma i urbanització d'eixa part de Fraga, fins fa pocs anys el centre comercial, administratiu i polític. També perquè recórrer a l’Historia és un recurs per a obtindre alguna lliçó que mos servixque per al present i reflexionar sobre com millorar la nostra preparació.
A partir de l'anàlisi d'una o dos fotografies, bàsicament d'època, en la qual cadascú pot percebre diferents records a l'observar-la, introduiré un moment històric que es va viure a la nostra ciutat, colꞏlaborant d'eixa manera en la difusió del seu passat. Espero que desperte en vosaltres interès, curiositat i, sobretot, us xoque.